Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Επισκόπηση θεμάτων που αφορούν τα Αιολικά στην Ελλάδα

Θεωρώντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή (που μερικοί αμφισβητούν) και ακολουθώντας οδηγίες ή εντολές της ΕΕ (που μερικοί ή αγνοούν ή δεν είναι σίγουροι για τα όρια και τους όρους), αλλά και σαν πολιτική επιλογή, η Κυβέρνηση πέρασε έναν Νόμο για την Επιτάχυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.  Ο Νόμος αυτός περιορίζει ουσιαστικά την όποια ένδικη αντίδραση, αλλά επικαλείται το εθνικό συμφέρον, την κλιματική αλλαγή κλπ.  Μερικοί έχουν εκφραστεί αρνητικά και από νομικής άποψης για τον Νόμο, αλλά αυτό είναι άλλο, ειδικό, θέμα.

Με βάση αυτό τον Νόμο, αιολικά μπορούν να μπουν σχεδόν παντού, και κατά προτεραιότητα.  Βάσει αυτού του Νόμου ή με κάποια παρεμφερή διαδικασία, το δίκτυο διανομής ρεύματος είναι υποχρεωμένο να αγοράζει το αιολικό ρεύμα σε τιμή υψηλότερη από τις άλλες πηγές που έχουμε, και, εάν το καταλαβαίνω σωστά, είμαστε και εμείς υποχρεωμένοι να το αγοράζουμε και να το πληρώνουμε, αν και τα περί απελευθέρωσης ενέργειας, νομίζω μας δίνουν την δυνατότητα να διαλέγουμε την πηγή του ηλεκτρικού που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.

Εκτός από την προστασία του Κλίματος ένα άλλο βασικό επιχείρημα υπέρ των αιολικών λέει ότι θα φορολογηθούν οι ρύποι, και για να γλυτώσουμε αυτόν τον φόρο πρέπει να παράγουμε ρεύμα από ΑΠΕ (που θεωρώ ότι είναι τα υδροηλεκτρικά, τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά, και τα πυρηνικά που δεν υπάρχουν ούτως ή άλλως στην συζήτηση).

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο φόρος στους ρύπους ίσως δεν είναι σίγουρος, με την διεθνή οικονομική κρίση, και επίσης πιστεύω, ότι μία χώρα σαν την Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει να μην επιβληθεί, αφού θα είναι άλλος ένα φόρους σε πολλούς που μπαίνουν για την μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Εκτιμώ ότι αυτό που λένε, ευγενικά, "δημοσιονομική προσαρμογή" θα κρατήσει πάνω από 6-7 χρόνια, και δεν θεωρώ δεδομένη την ομαλή της εξέλιξη. Ο φόρος στους ρύπους όμως είναι αντικείμενο πίεσης από τους αιολικούς, γιατί μόνο έτσι δικαιολογούνται οικονομικά. Επίσης υπάρχει αρκετό επιχειρηματικό "κύκλωμα" που ασχολείται με την εμπορία ρύπων και επιθυμεί τον φόρο αυτό.  Απλά, χωρίς τον φόρο, τα λεγόμενα δικαιώματα ρύπων δεν έχουν αξία  και, εμφανησιακά, το τέλος υπέρ ΑΠΕ θα είναι τόσο μεγάλο που θα προκαλεί.  Ακριβαίνοντας το ρεύμα, γενικά, με φόρο, δεν θα φαίνεται πολύ πιο ακριβό το αιολικό.   Το να εκφέρουμε άποψη για αυτό, έστω και εάν δεν το καταλαβαίνουμε εντελώς, είναι σημαντικό.  Αυτός ο φόρος είναι κάτι σαν πρόσθετο ΦΠΑ στο ρεύμα και σε οτιδήποτε χρησιμοποιεί ρεύμα.

Τέλος, μία άποψη που χρησιμοποιείται για  την αποδοχή μας  των αιολικών, είναι οι θέσεις εργασίας. Το αναφέρω, γιατί νομίζω πρέπει να περιληφθεί σαν θέμα για άποψη.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αιολικών, το κόστος, τα τοπία, το φτηνό ή ακριβό ρεύμα έχει καταγραφεί σαν άποψη ή επιχειρηματολογία, και από το Δίκτυο, δεν θα τα επαναλάβω. Θα προσπαθήσω να διατυπώσω ερωτήσεις, η απάντηση των οποίων αντανακλά τις απόψεις όσων επιλέγουν να τις εκφράσουν.

Εάν υπάρχουν θέματα που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο της "δημοσκόπησης" μπορείτε είτε να τα βάλετε στα σχόλια, είτε στο προσωπικό μου email, είτε στο aioliki.erevna@gmail.com.

Επί της διαδικασίας, θεωρώ ότι όποιος θέλει ψηφίζει, θεωρώ ότι το σύστημα αναγνωρίζει εάν κάποιος έχει ήδη ψηφίσει, το blog αυτό δεν έχει μηχανισμό καταγραφής IP ή ISP (όπως μπορούν να διαπιστώσουν, όσοι ξέρουν πως να δουν το html του).  Είναι παντελώς τυφλό.

Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση, το blog αυτό, που έχει σαν μοναδικό σκοπό την καταγραφή (ανώνυμων) απόψεων θα διαγραφεί.

1 σχόλιο: